Onze uitgeverij

Arjen van Veelen wist niet wat hij zag toen hij naar St. Louis, Missouri verhuisde. Dat de ongelijkheid in de Verenigde Staten zó groot was, had hij zich nooit gerealiseerd.

Deze gigantische kloven tussen arm en rijk, wit en zwart, stad en platteland – hij móést de straat op om ze te beschrijven.

De ene na de andere reportage volgde op De Correspondent. En al snel was het duidelijk: het héle verhaal moest verteld worden, zo gelaagd en belangrijk als het was.

En welke vertelvorm is daar geschikter voor dan een boek?

Hij benaderde de hoofdredactie en uitgeverij van De Correspondent, maakte een plan en structuur voor het boek, en in juni 2018 verscheen Amerikanen lopen niet - Leven in het hart van de VS.

Meer dan 25.000 mensen lazen het. Tientallen leden gaven aan opeens heel anders tegen de VS en Nederland aan te kijken.

Waarom De Correspondent boeken uitgeeft

Precies dit is de reden dat De Correspondent in 2014 begon met boeken uitgeven, op papier en als e-book.

Een boek biedt de ruimte om een verhaal uit te diepen, een belangrijke ontwikkeling te doorgronden en de lezer mee te nemen op een ontdekkingstocht.

Het eerste Correspondentboek was Gratis geld voor iedereen. Rutger Bregman dacht: ik schrijf stukken over het basisinkomen, kortere werkweken, open grenzen, maar wat is de ontwikkeling daarachter?

Uitgever Ernst-Jan Pfauth wilde hier meer uit halen, en besloot dat De Correspondent het boek zelf zou uitgeven. Al snel kreeg hij hulp van redactieassistent Milou Klein Lankhorst.

Binnen een paar maanden zou ze in haar eentje de uitgeverij runnen. In de jaren die volgden, gaf ze boeken uit die in de bestsellerlijst belandden en besproken werden in media van De Wereld Draait Door tot Koffietijd en van De Morgen tot AD.

Deze boeken gaven we tot nu toe uit

   Van verhaal op het platform tot inpakfestijn

   Alle boeken ontstonden op het journalistieke platform van De Correspondent.

   Neem Maurits & Dimitri’s verhalen over privacy. Verhalen over datalekken leidden tot een serie, gevolgd door meer onderzoek, en uiteindelijk tot zijn boek.

   Dat geldt voor alle boeken van De Correspondent: de verhalen vinden van tevoren én bij publicatie direct een groot, betrokken publiek van in potentie 60.000 leden.

   Iedere lezer kan ook direct bijdragen aan de boeken. Ze mailen bronnen, ervaringen en tips die de boeken beter maken. Bij Het bestverkochte boek ooit (met deze titel) lazen twintig wetenschappers én Correspondentleden mee.

   We geven heel selectief boeken uit, want we willen ieder boek alle tijd en aandacht geven die het verdient.

   Al vanaf het prille idee denken hoofdredactie en uitgeverij mee over het plan, tijdens het schrijven werken redacteuren mee en bij de promotie van een titel helpen bijna alle medewerkers van De Correspondent.

   Toen we Arjens boek verzonden vanaf de redactie, stonden dertig mensen mee in te pakken. De boekpresentatie kon daarna meteen beginnen!

   Het uitgeven doet Milou niet meer alleen. Begin 2018 versterkte voormalig eindredacteur Andreas Jonkers de uitgeverij en in 2020 werden Channa van Dijk en Tessa van den Heuvel ook vast onderdeel van het uitgeefteam.

   Andere medewerkers aan de boeken van De Correspondent zijn Tim Beijer (productie), Harminke Medendorp (redactie), Annelieke Tillema (correctie) en Frank August (zetten en vormgeving). 

   Door met zoveel mensen aan een boek te werken wordt het niet alleen inhoudelijk zo goed mogelijk, ook qua vormgeving wordt er – met designstudio Momkai – veel aandacht aan besteed.

   Alle boeken zijn heel herkenbaar, het binnenwerk is rustig en beeldend vormgegeven. Soms sturen boekhandels foto’s op van tafels met alle Correspondentboeken naast elkaar!

   Zo maakt De Correspondent boeiende, prikkelende boeken die een groot publiek bereiken en er fris en herkenbaar uitzien.

   En dat blijven we doen. Er komen weer nieuwe titels aan, en we proberen ook andere vertelvormen uit te diepen, zoals audioboeken en podcasts.

   Heb je nog vragen over onze boeken?

   Wil je op de hoogte blijven van onze uitgaven? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

   Hier lees je onze privacyverklaring. Heb je vragen of ideeën? Mail dan naar uitgeverij@decorrespondent.nl

   De Correspondent
   Barentszplein 7
   1013 NJ Amsterdam

   Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 72234180
   BTW-nummer 859039948B01.